lördag, mars 06, 2010

Tråkigt men sant - en hel del borgerligt hyckleri är det

Jag citerar Tomas Bodströms inlägg - höjden av inkonsekvens och hyckleri:
"Att höra borgerliga politiker förfära sig över datalagring samtidigt som de förespråkar FRA måste vara höjden av inkomsekvens och hyckleri. Över huvudtaget anser jag att många politiker hukar i frågan om brottsbekämpning kontra den personliga integriteten. Många säger en sak och gör en annan. Jag tar gärna skit för mina åsikter, och jag tänker inte försöka dölja dem för någon."
Eller som Mikael Elmlund säger i sitt inlägg - Lite toaspray emot Datalagring döljer inte FRA-lagens skitlukt:
"Datalagrinsgdirektivet är på många sätt ett långt värre intrång, om än, mer dolt för oss i vår vardag. Det innebär en storskalig registrering av allas kommunikation, umgänge och rörelsemönster, det gör din och min mobil till en stalig spårsändare, en elektronisk fotboja som inte hör hemma i ett anständigt samhälle.
Men, detta är ändå ett hobbyprojekt jämfört med FRA-lagen. Den masskonfiskeringen av privatkorrespondens som FRA-lagen innebär utklassar Datalagrinsgdirektivet på en rad centrala punkter."
Övrigt om integritetsfrågor
Per Agerman gör i Affärsvärlden en genomgång av anklagelserna mot oss FRA-motståndare att vara "köpta av lobbygrupper". Han konstaterar dock att det hela bara var smutskastning utan någon sanning bakom. Men FRA-förespråkarna använda alla fula knep som finns i boken, och några till...

Läs hela texten - Grattis FRA!

Jag har också blivit tipsad (av Belzebjörn) om en bra ledare i VLT:
"Goda motiv kan alltid användas för att bygga ut kontrollen"

Ett kort citat:
"Det är ingen lätt avvägning och det finns förstås tillfällen när ökad kontroll och övervakning är befogad. Det gäller dock att inte snävt se fördelarna i varje enskilt fall, utan att också i praktiken leva upp till det allmänna talet om respekt för den personliga sfären. För det är i de konkreta fallen och inte i högtidstalen som värnet av personliga integriteten verkligen prövas."
Väldigt läsvärd ledare!

En sista länk är till nyheten om kvinnorna som vägrade utsätta sig själva för scanning av en "nakenkamera" på en flygplats, och därmed också portades från flyget de skulle åka med. Det ska bli mycket spännande att se den dagen det börjar läcka ut fler bilder på kändisar, (1, 2, 3) exempelvis makthavare och politiker, kommer de då att kräva någon typ av VIP-behandling och slippa scannas? En fråga väl värd att bevaka, och tänk på var ni hörde det först! :-)

Aftonbladet: Vägrade nakenkamera – portades från flyget

4 kommentarer:

Beelzebjörn sa...

Ja visst blir man glad när man slår upp tidningen och för EN gångs skull har man köpt in en ledare som lyfter integritetsfrågorna på ett bra sätt.

Jag undrar vem som skrev den.

För övrigt var ledaren dagen innan också mycket läsvärd, angående riksdagens roll. Varmt rekommenderad.

Tack för länken.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Det är inte du som praktiserat lite på VLT? ;-D

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag lägger in länken till den andra ledaren du hänvisar till också. Den med världshistoriens längsta rubrik! Hur kom den förbi chefredaktören?! :-)

http://vlt.se/asikter/ledare/1.751398--partiledningarna-borde-paminna-sig-om-att-riksdagsledamoterna-inte-ar-dar-for-att-trycka-pa-ratt-knappar-

Beelzebjörn sa...

Vet inte, men den är publicerad i Ystads Allehanda också. Jag undrar som sagt vem avsändaren är. Vore intressant att veta.
Kanske drar iväg ett mail till ledarredaktionen.