tisdag, mars 30, 2010

Totalsågningen av Beatrice Ask som justitieminister bara fortsätter

Igår kväll var ett gäng gäster med i Robert Aschbergs TV-show på TV 8 och de diskuterade såklart om Beatrice Ask måste avgå. Kontentan av gästernas synpunkter var ja.

Se hela Aschberg här

Dick Eriksson och Hax har skrivit korta kommentarer. Hanna Wagenius och Tomas Bodström var också med i studion, men har inte skrivit någon om besöket än. Även Sanna Rayman gjorde en stabil insats.

Henrik Alexandersson kom under programmets gång in på piratfrågorna flera gånger och menade att det är samma typ av ignorans för grundläggande medborgerliga rättigheter som visas av lagstiftarna på det området. Han exemplifierade med den beryktade Hadopi-lagens "Three Strikes", där man vill stänga av fildelare från internet utan någon föregående rättslig prövning. En mycket stabil insats av en "assistent".  ;-)

Andra läsvärda inlägg om "Gredelin-Gate" på sistone:

Christian Dahlgren: Till vildingarnas land
Där drar han paralleller mellan Asks uttalande och de populister och rättshaverister som brukar ringa in till ring P1. (och så brukar jag ringa ibland också då...) Christian sammanfattar Asks uttalande såhär:

"Huvudlöst och otäckt resonemang, eller hur?
Förslaget vore som att återintroducera medeltida skamstraff, tyder på en mycket problematisk människosyn och står helt i strid med det civiliserade rättssamhället mest fundamentala principer.
Om endast misstanken räcker för att hängas ut, kan helt oskyldiga människor få sina liv raserade. Att staten självsvåldigt sätter sig över domstolarna är vanligt förekommande i diktaturer. Men sker det i en demokrati har vi snart varken frihet eller trygghet kvar."

Maria Abrahamsson slår också, med sedvanlig skärpa, fast att Asks bludder förtjänar mer än en axelryckning
"Däremot vet jag helt säkert att det finns ett antal centrala rättsprinciper som en justitieminister måste kunna rabbla om hon så väcks mitt i natten. Den viktigaste rättsprincipen är att ingen får betraktas som skyldig, än mindre utsättas för någon form av bestraffning, förrän dom har fallit. Det är därför som vi har domstolar med uppgift att avgöra om en misstänkt är skyldig eller inte.  I en sådan grundläggande rättssäkerhetsfråga får en justitieminister helt enkelt inte sväva på målet.

Men sväva på målet är precis vad Beatrice Ask har gjort.
[...]
Om inte landets justitieminister står upp för rättssäkerheten, vem på politisk nivå ska då göra det? Och vad blir följden om de som i sin dagliga verksamhet ska värna rättssäkerheten – domare, åklagare, poliser osv – upplever att de i en central rättssäkerhetsfråga saknar stöd från den högsta politiska ledningen?"

Josephine Ferguson på Plyhmbloggen skriver också om diskussionen om sexköp som nu dykt upp igen. Förhoppningsvis kan den lagen diskuteras på samma sätt som alla andra lagar nu, där man väger fördelar mot nackdelar och med en rejäl dos sunt förnuft i botten. - Ungdomar: Prostitution är ok

Ps, För övrigt tänker jag gå och lyssna på när Anna Troberg föreläser i Uppsala imorgon, onsdag.

5 kommentarer:

Rikimaru sa...

Dom är lika som bär.

Teufel sa...

"Sväva på målet" var väldigt snällt uttryckt. Ekvivalenten skulle vara att inte träffa en ladugårdsdörr från en meters håll...

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Teufel:

"inte träffa en ladugårdsdörr från en meters håll", med vaddå?

Hagelgevär? Fotboll? Kastat kylskåp?

;-D

Unknown sa...

Roligast skulle vara med kastat kylskåp...

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Marcus:

"Kast med litet kylskåp" är en kraftigt underskattad sport, som varit på nedåtgående, framför allt som publiksport, alltsedan de förbjöd det extra spänningsmomentet Freoner...

;-D