söndag, mars 14, 2010

Dags för enbarnspolitik i Sverige?

Lite blandade akademiker skriver idag på DN Debatt: ”Med dagens födelsetal är vi snart 134.000 miljarder”

DN har skruvat rubriken värre en vanlig, det är bara ett citat taget ur sitt sammanhang. Läs mer om detta hos Dennis.

Själv kommer jag att tänka på skräckvisionerna från början på 1990-talet och några år framåt, om jordens stundande undergång, på grund av överbefolkning:


.
Låten ovan är "Ten in 2010", där människorna i videon slåss om några få vattendroppar. Den är en av de tyngre politiska budskapen från punkbandet Bad Religions platta The Grey Race, från 1996. en bra skiva, musikaliskt, men de politiska analyserna är inte alltid klockrena.

Vi i väst har redan en minskande befolkning!
Västvärlden har redan en minskade befolkning, så varför lägga krutet här, om man nu vill minska "befolkningsexplosionen". Det är snarare i utvecklingsländerna som befolkningen ökar, i takt med att de får det bättre ställt och deras sjukvård förbättras. Se denna prognosbild jag hämtat från Wikipedia-artikeln om befolkningen:


Där ser man väldigt tydligt att vi i europa i princip har haft en minskande befolkning sedan 1990. Det är istället Afrika och Asien som har en befolkningstillväxt. Och i takt med att de får det bättre ställt är det också sannolikt att de kommer att minska sin nativitet, precis som alla andra länders befolkning gjort, i takt med ökat välstånd.

Sannolikt kommer jorden befolkningstillväxt att plana ut på runt 10 miljarder, och det klara nog Moder Jord av, förutsatt att vi beter oss vettigt!


Läs mer hos Apocalypse nowish:The scary population control lobby

Hen totalmosar alla argument i artikeln. Självklart ska vi vara rädda om miljön, men det går att vara det på många sätt, även o vi blir fler på jorden...

Dennis har även tidigare pratat om befolkningsminskningar här i Sverige - Om miljöaktivister och invandring

8 kommentarer:

Daniel sa...

"skräckvisionerna från början på 1990-talet och några år framåt, om jordens stundande undergång, på grund av överbefolkning:"

Hmm, det har ju bara gått 15-20 sedan dess. Ingen kan ju veta ens hur resten av detta decennium ser ut...

"Västvärlden har redan en minskade befolkning, så varför lägga krutet här, om man nu vill minska "befolkningsexplosionen"."

För att vår konsumtion och vår resursförbrukning ökar snabbare än "deras" befolkningsökning. Vårt tryck på planetens resurser ökar alltså snabbare än deras. Därför borde man göra inte det ena eller det andra, utan båda - precis som de argumentera för i artikeln.

"Läs mer hos Apocalypse nowish [...] Hen totalmosar alla argument i artikeln"

...och jag totalmosar hans naiva och okunniga missuppfattnigar och argument-vacuum kring energi, mat och befokning.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Det jag menar Daniel, är att på 90-talet trodde domedagsprofeter att jorden skulle gått under redan 2010, på grund av överbefolkningen.

Men visst, det är bara mars månad än så länge.

;-D

Daniel sa...

Visst, men eviga teknikoptimister trodde också att vi skulle flyga helikopter till jobbet och åka till månen på semeseter, så vad bevisar det?

Markus "LAKE" Berglund sa...

Det bevisar kanske att man ska behålla en sund skepsis, både till domedagsprofeter och till obotliga teknik-optimister?

:-)

Daniel sa...

Nja. En viss, eller ett antal (väl underbyggda) domedagsprofet/teknik-optimister kan mycket väl ha rätt, men det flesta har fel.

Du kan kan dessvärre inte ta bort "extremerna" bara för att du själv finner dem osannolika och hoppas att genomsnittet (vilket kanske är business-as-usual) är det mest troliga. Det skulle vara naivt.

Det finns nog inga genvägar, man måste sätta sig in och ta ställning själv. När jag själv har gjort det har det dock lett mig till en position som de flesta nog inte håller med om. Tufft värre.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Visst är det tufft ibland Daniel...

Men tack för att du kommer hit och tvingar mig att tänka och ifrågasätta, en gång till.

Det är det som gett mig mest under mitt bloggande - jag har fått tänka mycket mer. Det vore nog bra om fler i världen gjorde det.

Marie sa...

Därför att västvärlden är det största hotet mot miljön. Vi är konsumenterna, ju fler konsumenter vi föder desto mer negativ miljöpåverkan.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Fast det är ju det jag försöker via Marie - när länderna får en högre levnadsstandard (blir "mer konsumenter") så sjunker nativiteten. Men visst måste vi vara vaksamma över vår konsumtion, frågan är bara om man gör det genom att kontrollera antalet barn...