tisdag, mars 23, 2010

Biblioteken får snart totalförbjuda mobiltelefoner


Snart är det inte bara störande ljudsignaler från mobiltelefoner som är ett problem på våra bibliotek, även upphovsrätten kan få sig en rejäl knäck om inte telefonerna totalförbjuds.  :-)
"Men forskarna hoppas kunna snabba upp, förminska och förenkla sin metod så den kan användas i exempelvis en mobiltelefon.

Då ska man kunna bläddra igenom en bok framför mobilens kamera och på bara några sekunder få en digital kopia av boken som kan sparas och läsas."

Citerat från en artikel i Ny Teknik - Snabbkamera skannar boken blixtsnabbt

Uppfinnaren av scannerprogrammet, Yoshihiro Watanabe, verkar inte ha så mycket betänkligheter vad det gäller upphovsrätten, han verkar vara mer intresseradav de nya, enorma möjligheterna för att sprida kultur:
"–Det skulle vara trevligt att snabbt kunna läsa in alla mangaserier som finns på bibliotek och hos privatpersoner och sprida dem till mangafans runt om i världen."
Det låter bekant på något sätt...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kan man kanske förvänta sig en "avskaffa framtiden" kampanj från lobbymaffian snart då? :P

Markus "LAKE" Berglund sa...

Det är typ enda sättet. Jag hoppas det framgår snart...

Åke Forsmark sa...

Manga är ju en rätt intressant fråga ur fildelningsperspektiv för Manga är den form av serier på svenska som har spridits mest via fildelning. Resultatet? Den svenska manga-utgivningen har nästan helt upphört. Det tål att tänka på.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Visst kan det hänga ihop Åke. Å andra sidan tror jag heller aldrig vi hade fått någon Manga-utgivning på svenska till att börja med heller, om inte serie-formatet hade spridits hit via exempelvis internet...

Åke Forsmark sa...

Den första mangatidningen publicerades i Sverige 1985, ungefär 10 år innan internet blev allmänt tillgängligt.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Stämmer säkert (du har väl bra koll på din bransch)

Samtidigt har jag, som är allmännt serieintresserad, sett väldigt lite Manga-tidningar innan Dragon Ball slog igenom för cirka 10 år sedan. Jag hde endast läst lite Akira(?) i Magnum och Lone Wolf, (om den senare nu räknas som Manga).