söndag, juni 15, 2008

ALLA databaser läcker, även FRAs

Det är ett känt faktum att alla databaser läcker. Med all sannolikhet även den som FRA ska bygga upp av alla Svenska medborgares elektroniska kommunikation.

Man kan exempelvis titta på det närliggande exemplet med IB-affären, där militären var missnöjda med det redan befintliga register över vilka medborgare som utgjorde säkehetsrisker och startade en egen organisation för detta - Informationsbyrån. Det var bara en tidsfråga innan det läckte ut.

Samma sak kommer att ske med informationen i FRAs databas.

Ett mer närliggande exempel är ju det som uppdagades i England alldeles nyligen, där hemligstämplade dokument innehållande information om Storbritanniens kamp mot terrorism, narkotikahandel och pengatvätt hamnat på villovägar och hittades på en tunnelbana. Databaser läcker...

Mer läsvärt om FRA idag
Läs också Henrik Sjöholms senaste inlägg i frågan där han kraftigt ifrågasätter regeringspartiernas strategi när de försöker tvinga igenom en lagstiftning som alla är emot. Till och med de egna parti-medlemmarna.

Och dagens sista blogglänk går till Emma på Opassande fortsätter nedräkningen, med en hel del fler läsvärda länkar:
2 dagar kvar tills riksdagen kan stå upp för svenska folket

Även gammelmedia har börjat få upp farten nu-

SvD har två inlägg av opionsbildare:
* En krönika av P J Anders Linder - Lämna våra privatliv i fred
* Ett kort satiriskt inlägg på Ledarbloggan av Sanna Rayman om arbetslinjen

DN har skrivit fler nyheter:
* Ledarkrönika av Niklas Ekdal - Den som söker finner

Kort citat:
"FRA ska lyssna på oss å statens vägnar därför att det går. Systemet och organisationen skapar sin egen efterfrågan. Och när man väl börjat kommer man givetvis att hitta både det ena och det andra."
* Information om att Google och Telia Sonera tänker flytta ut sina servar ur Sverige om lagen går igenom.

3 kommentarer:

Magnus Persson sa...

Du behöver väl inte gå utomlands för att hitta avskräckande exempel? Har för mig att det var mindre än ett år sedan hemliga försvarsdokument hittade på ett USB-minne på stadsbiblioteket i (?) Stockholm?

Anonym sa...

Signalspaningslagen. Jag känner inte till detaljerna. Får hålla mig till principen. Jag stödjer lagen. Den är nödvändig. Vi måste ha en förstklassig säkerhets- och underrättelsetjänst. Det är en bister nödvändighet. Den personliga integriteten får komma i andra hand.

Jag ställer inte alls upp på den våldsamma motreaktionen. Den är bara enögd. Ignorerar argumenten. Det är ansvarslöst. Det övertygar inte.

I själva verket går det inte långt nog. En effektiv underrättelse- och säkerhetstjänst, som alltså är av nöden, kräver informationsinsamlig i massiv skala. ALLT är relevant, och ALLT bör övervakas!

Självfallet handlar det inte blott om terrorhot. Det handlar om hot generellt.

Det finns en motsägelse i reaktionen. Dessa demokrater, som vill syna makten, vill själva osedda förbli. Vad är tanken? Varför inte ömsesidighetsglasnost?

Problemet är att reaktionen strängt taget inte bygger på en tanke överhuvud taget. Det är bara känslorna som styr.
'
Ledarskap behövs. Folklig tanklöshet får inte styra landet.

Den blinda opinionen måste köras över av en upplyst statsledning.

- Peter Ingestad

Markus "LAKE" Berglund sa...

Vacker satir Peter. :)