fredag, juni 06, 2008

Vem håller egentligen i (parti)-piskan?


Renfaire bullwhip guys
Originally uploaded by bnittoli
Vem är det om tvingar liberalerna i Riksdagen att rösta för FRA-förslaget?

Efter att ha varit i kontakt med många Centerpartister, bland annat gruppledaren Roger Tiefensee har jag kommit till slutsatsen att det inte kan vara Centerpartiet själva som har ställt sig positiva till FRA-förslaget. Trycket kommer uppifrån/utifrån.

Det är dock Roger som håller i partipiskan i riksdagsgruppen och han tar hjälp av övriga gruppen för att straffa och frysa ut de "dissidenter" som inte följer partilinjen. De flesta Centerpartister jag känner är hyggliga människor skulle aldrig sänka sig så lågt som till vuxenmobbing, men det förekommer skrämmande nog bland de som sitter i Sveriges beslutande församling. De borde skämmas!

Fredrik och Annie är två av de Centerpartister som kom in för att de fick väljarnas stöd. Annie personvalskryssade sig in i Riksdagen framför Margareta Andersson och Fredrik skapade ett så stort stöd för Centerpartiet i Stockholm stad att han också kom in, trots att han inte nådde upp till 8%-spärren. Att då tvinga dessa två personer att rösta för ett integritetskränkande och oliberalt förslag är skrämmande.

Så vem är det som håller i piskan?
Sannolikt kommer trycket delvis utifrån. USA och deras egen övervakningsorganisation NSA kan mycket väl vara inblandade. Marcus Svensson på Smålandsposten verkar vara den enda liberalen som faktiskt tar ställning för FRA, skriver:
"De bilaterala avtal om sekretess som Sverige ingått handlar i grunden om en sak. Om vi inte införskaffar och delar med oss av information så får vi heller ingen tillbaka. Utan detta samarbete kan Sverige aldrig hävda sig ur säkerhetssynpunkt."
Och det kan vara detta som ha gjort att regeringen fattat ett beslut om att trycka igenom FRA-förslaget. Vill man upprätthålla goda förbindelser med USA och övriga stater som har totalitär övervakning av sin befolkning så är det kanske ett pris man får betala, eller? Henrik Sjöholm svarar bra på varför FRA-lagen inte kommer leda till önskat resultat.

Piskan viner
Eftersom vi kan anta att mellanstatliga säkerhetskontakter sker på högsta politiska nivå så är det Fredrik Reinfeldt som har fått kännedom om behovet av massavlyssning. Då blir det såhär:


Och Fredrik Reinfeldt piskar Maud, som piskar Roger, som piskar riksdagsgruppen. Utan något som helst faktaunderlag eller (Snygg illustration va?) Är det det som är demokrati?

Jag hade för mig att det står i svenska grundlagen att "all makt utgick från Folket". Inte "all makt utgår från Fredrik", men det kan ju vara en felskrivning...

Jag förutsätter att den centerpartistiska riksdagsledamöterna röstar som deras väljare vill den 17 juni. Och deras väljare vill inte bli massavlyssnade! För oavsett om det kommit order "uppifrån" så är det den som röstar som kommer ställas till svars för detta! Läs på sidan "Lex Orwell" om vilka i riksdagen som planerat att rösta ja den 17 juni.

Skrivet om FRA idag:
* Blogge har skrivit ett "Digitalt nationaldagstal till riksdagen". Läs och sprid vidare!
* Emma på Opassande fortsätter sin nedräkning - "11 dagar kvar tills riksdagen sviker svenska folket"
* Cattis har gjort en skrämmande träffsäker jämförelse med Juntan i Burma och visar på att det ligger i tangentens riktning.
* Erik Hultin har skojat till det lite och meddelar att Svenska nationaldagen ska flyttas.
* Per Hellqvist, säkerhetsspecialist på Symantec, citerar också Benjamin Franklin.
* Och läs Rick Falkvinge igen! Han inlägg om demokrati och statlig övervakning borde vara en obligatorisk del av grundskolans samhällslektioner! - Spåret som går till Fjärde Lådan

* Själv fortsätter jag fylla på listan med Centerpartister som är mot FRA. Listan för är fortfarande väldigt kort...

Lycka till med ert kampanjande!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Fredrik är inte en diktator som kan regera fritt även om han är partiledare.

Ditt resonemang om "all makt utgår från Fredrik" är inte korrekt eftersom Fredrik är folkvald, dvs folket har makten och har valt vissa partier att förvalta denna.

Problemet vi har här är att partierna har tagit sig in i riksdagen genom att säga vi ska göra det här, o vi ska göra det här. Ex. Folkpartiet som i grunden ska vara liberala och värna om folkets frihet. Inte fan bryr man sig om folkets frihet om man röstar in en lag som denna.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Nej Mikael, du har rätt i att Fredrik Reinfeldt inte är en diktator, det har jag inte skrivit. Men han är inte heller folkvald. Han är vald som representant på de vi har valt att representera oss i riksdagen, så han är en liten bit ifrån direkt folkstyre.

Men tror du att partipiskan hade varit lika skoningslös om det hade varit exempelvis Sven Tolgfors som hade försökt övertala alliansens partiledare (bland annat Maud) om behovet av en signalspanings-lag? Jag är mycket skeptisk.

Trycket kring FRA-lagen måste komma från högsta ort, om den ska få både Centerpartister, Folkpartister och liberala moderater att rösta mot sin övertygelse.

Därav min slutsats.

Anonym sa...

Som nån sa på Federleys blogg:

Strunt i partipiskan, känn på FOLKpiskan!

:-)

Anonym sa...

Med så många piskor vinande i riksdagen förstår man att det inte fanns något utrymme för Piskpartiet i 2006 års riksdagsval; rösträknarna hittade inte en enda handskriven valsedel med "pisk" i partinamnet. Däremot var det en väljare i valdistriktet Slottsstaden 9 (se foto från övervakningskamera) i Malmö som lade sin röst i alla tre valen på "Någon som lyssnar på mig partiet". Den väljaren tycks ha blivit bönhörd med råge, trots att nämnda parti inte fick ett enda mandat i vare sig riksdagen, Skåne läns landsting eller Malmö kommun!

Anonym sa...

Klart att det är Jänkarna som trycker på,, och inte handlar det om terrorism (de vet nog att kryptera sin trafik). Nä de vill jaga annat vilt!

//fildelare

gulan sa...

DET ÄR SOM VANLIGT ATT VI SVENSKAR
LIGGER FLATA OCH INTE ORKAR REAGERA.VI BORDE SLUTA MEILA,TELEFONERA,OCH ANVÄNDA INTERNET EN PERIOD SÅ FÅR VI SE.
SKRIV BREV ISTÄLLET,DET ÄR BÅDE
LUGNARE OCH TREVLIGARE

Anonym sa...

Du glömmer han som gjorde lumpen på FRA och idag har personligt ansvar över UD som är FRAs störste uppdragsgivare, han är troligtvis den som andra länder hellre talar med än statsministern, den jag talar om är givetvis Carl Bildt.

//steelneck