tisdag, juni 17, 2008

Centerpartiet röstar för massavlyssning imorgon

Ett krasst konstaterande efter dagens riksdagsdebatt:
En anpassad "anpassad" försvarsunderrättelseverksamhet, innebär massavlyssning av oskyldiga, oavsett hur många grupper och nämnder som ska bevaka myndigheten.

Sannolikt kommer återremissen nu att snabb-beredas av försvarsutskottet så att det kan klubbas igenom "innan sommaren" som någon slängde ur sig (tror det var Annie).

Partipiskan har använts skoningslöst!
Det sjukaste med hela senaste dygnet tycker jag är hur hårt partipiskan har slagit ner bland alla liberaler. Hårdast har nog Karl Sigfrid (m) drabbats. Han är en uttalad libertarian och har länge proklamerat att han är för personlig integritet, men pressats att följa partilinjen. I ett mail till sina kollegor proklamerade han idag, efter mycket vånda, att han skulle rösta nej till förslaget. Under de kommande timmarna blev han så hårt piskad av partiledningen att han gav upp och lovade att "kvitta ut sig" och inte delta i omröstningen imorgon. Senare under dagen har dock möjligheten som Centerpartiet öppnat gett honom en öppning och han kommer nog inte få "poltisk snuva". Det är inte lätt att vara liberal moderat i riksdagen.

Jag kan ju passa på att säga Grattis moderaterna, ni har just förlorat allt förtroende ni hade kvar i liberala kretsar och samtidigt lyckats knäcka en riktigt lovande ung politiker. Hoppas ni är nöjda med dagsverket...

ALLA databaser läcker!
Ytterligare ett bevis på det jag skrev häromdagen "alla databaser läcker" fick jag bevis på när jag fick ett e-post från Divshare, där jag har ett konto. Det är en multimedia-tjänst där man kan dela med sig av filmer och bilder. Jag har aldrig använt den i någon större utsträckning och det var kanske tur det. Såhär står det i deras e-post:
"Late last night we were alerted of a security breach that allowed a malicious user to access our database, which included user e-mail addresses and other basic profile information. No financial information has been accessed by any unauthorized parties."
Någon som kan garantera att FRA:s databas med information över Svenska medborgares mystiska aktviteter aldrig någonsin kommer att läcka?

Liberalismen sveks idag, men på ett snyggt sätt
De flesta liberaler verkar vara överrens om att lagen nu kommer att gå igenom, med lite omskrivningar i utskottet. Alla är riktigt besvikna på den sista chansen vi hade att hindra staten från att snoka i vår privata kommunikation.

Bland annat:
* Blogge: Att både ha och äta kakan
* Rick Falkvinge (pp): Analys av läget: Centern förråder värst
* Christian Engström (pp): Centern sviker - fler rosetter på bajskorven
* ProjO (pp): Det hade varit kul att ha meddelarskyddet kvar
* En ny blogg vid namn "Tivlar": Att förstå politisk kohandel

Förutom jag så är flera andra Centerpartister är skeptiska till intentionerna regeringen har. Bland annat:
* Erik Hultin (c): FRA-förslaget lever vidare och klubbas imorgon?

Men de flesta verkar nöja sig med att ha nått någon typ av kompromiss. De tycker väl inte det är värt att kämpa vidare:
* Magnus Andersson: Jag är stolt över er Annie och Fredrick
* Marie Wickberg: Fegisar och floder av tårar
* Johan Pettersson: Nu har vi hjältar att hylla!
* Per Ankasjö: Återremiss - tack Fredrick och Annie!

Centerpartiet själva är snabbt ut på banan för en gångs skull, och har lyckats knåpa ihop en riktigt seriös artikel. Dock utan så mycket som en tillstymmelse till nyansering:
Förslag på starkare skydd för den personliga integriteten

Det mest spännande med detta är dock att bloggarna för en gångs skull har påverkat "gammelmedia", även om vi denna gång nog kom fram för sent. Förhopningsvis blir det fler tillfällen, men då har ju staten möjlighet att övervaka oss, så de kan kväsa ett eventuellt nytt blogguppror. Det är inte sannolikt, men skrämmande nog möjlig, inom kort...

* Mymlan skriver om partipiskan och bloggarnas möjliga roll i framtiden: men alltså - om partipiskan
* Likaså gör Björn Mellstrand på JMW Kommunikation: FRA-debatten bevisar bloggosfären som maktfaktor

Avslutningsvis så kan jag bara hoppas att några fler liberaler tydligt tar ställning för mänskliga fri- och rättigheter innom morgondagens omröstning och så kan vi hoppas att FRA istället kan göra som Mikael Styrman föreslår och använda sin nyinköpta superdator till "att främja svensk forskning och utbildning".
:-D

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lämna partierna!

Johan Fälldin sa...

Jag är inte nöjd med kompromissen, vilket du nog ser om du läser min blogg. Men tonen i den här debatten börjar bli över måttan hätsk. Jag tycker att det är rimligt att se nyanserna och faktiskt konstatera att det var länge sedan så få gjorde så stor skillnad i Sveriges riksdag. Kom ihåg att den församlingen i vardagslag är något ett transportkompani för propositioner. Därför kräver det mer mod att stå pall för att göra skillnad än att tigande invänta omröstniingen. Hur mycket bättre det än vore om riksdagen helt sonika sa nej. Bara den här debatten som kommit de senaste timmarna är ett bevis för det.