måndag, juni 23, 2008

Centeruppropet - en samlingspunkt för alla liberala centerpartister!


Nu får det vara nog!

Centerpartiet har de senaste åren rört sig mot ett tydlig liberalt håll. Detta är helt naturligt då ursprunget till partiet var självägande bönderna som startade partiet för att stoppa staten från att bestämma över dem. Rörelsen åt liberalt håll, kombinerat med ett antal tydliga liberaler på valsedlarna var en av framgångsfaktorerna i valet 2006. Där ökade partiet med 3 procentenheter i opinionen under bara ett par korta månader.

Centerpartiet har sedan tidigare ett grönt och liberalt partiprogram, men det märks inte i politiken. Visst får man acceptera en hel del kompromisser om man sitter i en koalitionsregering, men att aktivt motarbeta sitt eget partiprogram helt utan förklaring är inte acceptabelt, av något parti, i en modern demokrati.

Varför är partiprogram så viktiga?
Det är som vanlig medborgare omöjligt att sätta sig in i allt som händer. Därför är det extremt viktigt att ett parti i en representativ demokrati är förutsägbart. Väljarna måste på förhand veta hur det parti man ger sin makt till kommer att agera i olika frågor. Och inte bara gamla välkända frågor utan även nya, idag okända, frågeställningar. Utan denna förutsägbarhet rämnar stora delar av den grund vår representativa demokrati bygger på, eftersom väljarna inte vet vad de ska rösta på inför de kommande fyra åren.

Denna förutsägbarhet uppnås enklast av att partierna skapar en ideologi, som de sedan följer. Centerpartiet har skapat en liberal och grön ideologi, bland annat med sitt enormt genomarbetade partiprogram - "Där människor får växa", men den följs inte i dagsläget.

Därför startas nu Centeruppropet!

Våra krav är:
1. Vi vill ha en extrastämma snarat möjligt. Helst direkt efter sommaren.
2. Extrastämman ska slå fast att Centerpartiet är emot FRA-lagen och uppdra åt partiledningen och riksdagsgruppen att arbeta för att häva lagen
3. Skapa en referensgrupp som oberoende av partiledningen som ska se till att riksdagsgruppen och partiledningen följer grundläggande centerpartistiska värderingar, eller att dessa tydligt motiverar varför de inte gör detta i enskilda frågor.
4. Att riksdagsgruppen och partiledningen förklarar varför de aktivt drev fram FRA-lagen.

Det är huvudsakligen yngre bloggare som har dragit igång uppropet. Detta beror på att vi i större utsträckning har engaerat oss i FRA-frågan och det var den som blev droppen för många.

Vi som står bakom Centeruppropet är just nu:
Erik Hultin från Hultins tankar
Björn Pedersen från Bloggen Bent
Sophia Blomqvist från Dexion
Laszlo Varga från Kan själv!
David C. Bernvi
Magnus Persson från Magnus Blogg

Övriga sympatisörer hittar du på Centeruppropets hemsida:
Supporterlista

Andra som skrivit om Centeruppropet är:
Magnus Andersson
Henrik Sjöholm
Anders Gardebring (väldigt välsrkivet, Läs!)
Per Ankarsjö
Oscar Swartz

Varför är jag med i Centeruppropet?
Det främsta skälet till att jag är med i Centeruppropet är av lojalitet mot partiet. Det låter kanske lite egendomligt, men jag har varit medlem i Centerpartiet i över halva mitt liv och jag vet att det finns potential till att göra stora saker, bara man följde sin ideologi och vågade slåss för den.

Jag tänker, via Centeruppropet, göra ett sista försök att leda in Centerpartiet på rätt spår. Bort från oliberala och ogenomtänkta beslut och istället hjälpa partiet frammåt med ett tydligare grepp om sitt partiprogram, sitt öppenhetsmanifest och med en rejäl skopa sunt bondförnuft!

Om Centerpartiets partiledning väljer att göra något helt annat, så ser jag inte så många olika alternativ. Partipolitiken kommer garanterat att locka mig betydligt mindre i framtiden i så fall...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller på er. Själv är jag visserligen numera Piratpartist, men jag håller ett intresserat öga på vad som händer i Centerpartiet eftersom jag var med och gav partiet mandat vid förra valet. Jag lider med er och hoppas att ni kan återta ert parti.

Jag ser det som händer nu som större än partipolitik. Det handlar ytterst om att ta tillbaka demokratin och människans frihet, och därför applåderar jag såna processer inom alla partier. Kämpa på!

Anonym sa...

Huvudsakligen yngre...... *morr* :-)

Väl formulerat Lake.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack Joshua, vi kämpar på så länge vi tror att det ger något. Sedan får vi se oss mo efter andra möjligheter.

@ Erik
Jag menar inte Blondinbella-ung, utan jämför snarare med partiledningens eller riksdagsgruppens medelålder. Själv är jag över 30, med lite marginal. (Även om jag inte är lika gammal som dig än.) (^o^)